Рекордна продуктова інфляція в Україні: що почім і наскільки подорожчає

Рекордна продуктова інфляція в Україні: що почім і наскільки подорожчає

Продуктова інфляція в Україні: до нового врожаю в Україні їжа буде дорожчати на 5-8% щомісяця. Це рекордний показник за останні роки. Крім того, невеселий «рекорд» встановив січень цього року. Традиційно після новорічних свят продукти падали в ціні. Цьогоріч зниження цін не відбулося. Навіть навпаки – більшість соціально-значущих продуктів продовжили дорожчати.

Лише ціни на м’ясо птиці та курячі яйця залишилися на колишньому рівні.

Лідером подорожчання стала картопля, яка подорожчала в січні відразу на 16% (+84 коп. на кілограмі). У столиці оптом цей продукт можна купити по 4,2-4,5 грн. / кг. У роздробі товар відпускають мінімум по 6 грн. / кг.

Решта овочів борщового набору дорожчали на 8-9% за місяць (додаючи 30-40 копійок на кілограмі). Моркву на оптових ринках зараз продають по 3,2-3,8 грн. / кг, капусту по 3-4 грн. / кг. У тому ж ціновому діапазоні пропонуються цибулю і буряк.

Овочі і далі продовжать додавати в ціні приблизно по 5% щомісяця доти, поки на ринку з’являться ранні капуста, морква, буряк.

Рухати ціни вгору будуть два фактори: вартість зберігання, яка залежить від ціни на енергоресурси, і скорочення запасів якісного товару. Це добре видно на прикладі картоплі, яку навіть при гарному врожаю не вдається гарно зберігати.

Не відстає в подорожчанні й часник. Чомусь він в Україні коштує, як м’ясо, наче й не росте зовсім на наших землях. Так, минулого року він коштував 60 грн. / кг, а тепер – 90 грн. / кг.

Серед найбільш швидкозростаючих в ціні товарів опинилися й молочні продукти. Так, закупівельна ціна сировини в січні поточного року, в порівнянні з січнем 2016 року, зросла майже на 50%. За місяць сире молоко екстра-класу подорожчало на 3,9%, до 9,43 грн. / л.

Відповідно, підняли ціни і переробники. За місяць кефір додав в ціні 10% – до 25,09 грн за літр. Сметана і сир подорожчали на 6% (на 4 грн.),до 42-43 грн / л. Ціна на йогурти в січні постійно коливалася і досягла свого піку 27 січня – 49 грн. за літр, після чого опустилася до 46,62 грн.

Вершкове масло жирністю 82,5% на початку лютого коштувало 167,6 грн., додавши в ціні за місяць приблизно 3% або 4 грн. Дешевше селянське масло (жирністю 72,5% -73%) подорожчало на 10 грн., до 145 грн./ кг. Тобто, найдешевша молочка дорожчає швидше.

Цінові рекорди ставить і хлібна продукція. За січень хліб подорожчав більше, ніж на 4% або на 40-50 копійок за буханець. Це дуже багато, враховуючи, що хліб, нарівні з картоплею і макаронними виробами, займає дуже велике місце в структурі споживання. Середньостатистичний українець з’їдає 110-112 кг хлібу в рік при нормі до 100 кг, а картоплі – 140 кг на рік при нормі раціонального споживання 124 кг. Зате м’яса ми їмо менше, ніж передбачають норми: всього 51,4 кг замість 80 кг / рік.

За прогнозами, до літа вартість чорного хліба досягне 12,60 грн. за буханець, а білого – 13 грн. Буде рости в ціні і цукор, оскільки збільшується його експорт. За січень цей продукт додав 3% в ціні, до 17 грн. / кг.

Нагадаємо, що з 1 лютого 2017 року «Нафтогаз» підняв розцінки на газ для промспоживачів на 21-22%, до 9-10 тис. грн за тисячу кубів у залежності від умов споживання та оплати. Також із лютого на 1-3% підвищується вартість електроенергії для промислових споживачів.

НКРЕКУ постановою від 13 червня 2016 р №1129 дозволила піднімати вартість електроенергії щомісяця, але не більше, ніж на 3%. А це означає, що тепер кожен місяць енергія для промисловості може рости в ціні. Плюс підключення до електромереж підняли в шість разів, що негативно позначиться на планах щодо організації нових виробництв, наприклад, теплиць.

Є цілий комплекс факторів, що штовхають ціни вгору, і практично повна відсутність стримуючого впливу держави. Це і зростання вартості перевезень через подорожчання палива, і збільшення витрат на оплату праці персоналу через підвищення мінімальних відрахувань із зарплат.

У результаті – запланована урядом у бюджеті-2017 інфляція в 8% буде перевищена вже в кінці першого кварталу.

Стримувати зростання цін практично по всіх товарних позиціях може лише їх достатня пропозиція, адже дефіциту їжі в Україні немає. Тому в кінцевому підсумку ціна буде залежати від платоспроможного попиту всередині країни.

Написано Народна Україна

Загрузка...

Залишити Коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *